Inleiding

Als zzp’er kan het lastig zijn om te bepalen hoeveel inkomstenbelasting je precies moet betalen. In 2024 zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd in de belastingtarieven en regels die van invloed kunnen zijn op jouw belastingaangifte. In deze blog bespreken we de belangrijkste punten zodat je goed voorbereid bent.

Wat is inkomstenbelasting?

Inkomstenbelasting is een belasting die je betaalt over je inkomen. Dit kan inkomen uit loondienst zijn, maar ook winst uit onderneming, zoals bij zzp’ers het geval is. De Belastingdienst verdeelt je inkomen over verschillende schijven, waarbij iedere schijf een ander belastingtarief heeft.

 Belastingtarieven 2024

Voor 2024 gelden de volgende belastingtarieven voor het box 1 inkomen (inkomen uit werk en woning):

  • Schijf 1: Voor inkomen tot € 73.031 geldt een tarief van 37,10%.
  • Schijf 2: Voor inkomen boven € 73.031 geldt een tarief van 49,50%.

 Zelfstandigenaftrek en andere aftrekposten

Als zzp’er heb je recht op diverse aftrekposten die je belastbare inkomen verlagen:

  1. Zelfstandigenaftrek: in 2024 bedraagt de zelfstandigenaftrek € 5.030. Deze aftrekpost geldt als je minimaal 1.225 uur per jaar aan je bedrijf besteedt.
  2. Startersaftrek: voor startende ondernemers is er een extra aftrek van € 2.123 bovenop de zelfstandigenaftrek. Dit geldt voor de eerste drie jaar van je onderneming.
  3. MKB-winstvrijstelling: deze vrijstelling bedraagt 14% van de winst, na aftrek van de zelfstandigenaftrek en eventuele startersaftrek.

 Voorbeeldberekening

Laten we een voorbeeld nemen om te illustreren hoeveel inkomstenbelasting je als zzp’er moet betalen. Stel, je hebt een winst van € 60.000 in 2024.

  1. Winst: € 60.000
  2. Zelfstandigenaftrek: -€ 5.030
  3. Belastbare winst na aftrek: € 54.970
  4. MKB-winstvrijstelling (14%): -€ 7.695,80
  5. Belastbare winst na vrijstelling: € 47.274,20

Je betaalt nu belasting over € 47.274,20. Omdat dit bedrag in de eerste schijf valt, betaal je 37,10% inkomstenbelasting. Dat komt neer op ongeveer € 17.552,90.

 Veranderingen en aandachtspunten

In 2024 zijn er enkele veranderingen doorgevoerd die van invloed kunnen zijn op je belastingaangifte. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe regels en tarieven. Overweeg ook om een boekhouder of belastingadviseur in te schakelen om zeker te weten dat je optimaal gebruikmaakt van alle beschikbare aftrekposten en vrijstellingen. Voor meer informatie, bekijk de website van De Belastingdienst: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/inkomstenbelasting

Conclusie

Het berekenen van de inkomstenbelasting als zzp’er kan complex zijn, maar met de juiste kennis en voorbereiding kun je verrassingen voorkomen. Houd rekening met de verschillende aftrekposten en vrijstellingen om je belastingdruk te verlagen. Heb je nog vragen of wil je hulp bij je belastingaangifte? Neem dan contact op met Smart Finance. Wij staan klaar om je te helpen!

Heeft deze blog je geholpen? Neem vandaag nog contact met ons op voor persoonlijk advies en ondersteuning bij je financiën!